Kuchnia

Ciasta ,ciasteczka

Anyżkowo: Puszysty sernik japoński

Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
170g serka Philadelphia,
1/3 szklanki mleka,
40g masła,
1/3 szklanki mąki,
5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
skórka z 1 cytryny,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
masło do wysmarowania blaszki.
Przygotowanie :

Do rondelka wlej mleko. Dodaj serek, masło i skórkę z cytryny. Zagotuj powoli co jakiś czas mieszając. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Do masy serowej dodaj żółtka i delikatnie połącz składniki. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Partiami dodaj ubitą pianę do sera.

Foremkę do ciasta owiń z zewnątrz folią aluminiową. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem. Wstaw formę do drugiej większej foremki i wlej gorącą wodę pomiędzy nimi. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation