Kuchnia

Desery

Tartaletki czekoladowe z pomarańczową galaretką

200 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
40 g cukru pudru
1 jajko

100 g margaryny
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady deserowej
100 g białej czekolady
280 g dżemu pomarańczowego (1 słoiczek)
2 łyżeczki rumu
1 galaretka pomarańczowa
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki kremówki

Przesiej mąkę na stolnicę, wsyp cukier i dodaj masło. Posiekaj margarynę nożem, równocześnie je mieszając. Dodaj jajko, mieszaj, siekając, aż składniki zaczną się łączyć. Dokończ zagniatanie ciasta ręką, następnie zawiń je w przezroczystą folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozłóż je na stolnicy, przykryj folią i lekko rozwałkuj. Filiżanką lub metalowym pierścieniem wykrawaj z ciasta kółka o rozmiarze mniej więcej odpowiadającym foremce wraz z bokami. Włóż wycięte ciasto do foremek posmarowanych margaryną, przygniataj dłońmi i nakłuj widelcem kilka razy dno. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut. Wyjmij i ostudź ciastka.
Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Zostaw trochę wiórków czekoladowych do przybrania, a pozostałe roztop w kąpieli wodnej. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją, schłodź aż do momentu, kiedy zacznie tężeć.
Po ostudzeniu tartaletek skrop ich dno kilkoma kropelkami rumu, włóż po jednej łyżce dżemu, zalej tężejącą galaretką i wypełnij czekoladą. Ozdabiaj wiórkami czekolady i skórką pomarańczową lub kroplą białej roztopionej czekolady zmieszanej z 2 łyżkami kremówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation