Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

zapiekane pomidory przepis
składniki
3 pomidory
połowa pora
3-4 ząbki czosnku
ok. 80 g sera feta
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
bazylia

krok 1.
pomidorom odcinam kapelusiki. a środek wyjmuję łyżeczką zostawiając rant.

krok 2.
pora i czosnek kroję na plasterki.

krok 3.
na patelnię wlewam oliwę, podsmażam pora i czosnek, a jak zrobią się szkliste to dodaję pomidory. doprawiam solą i pieprzem. jak całość zmięknie to zdejmuję z gazu i mieszam z fetą.

krok 4.
pomidory układam w naczyniu żaroodporny, (lekko wysmarowanym oliwą) i napełniam farszem. jeśli macie pomidory obłe i nie chcą stać to musicie im lekko podciąć spód, ale tak by nie przedziurawić do wewnątrz.

krok 5.
na wierzch pomidorów kładę listek bazylii, wstawiam do nagrzanego do 200 c piekarnika i piekę ok. 15 minut.

wyjmuję, dekoruję odciętymi kapelusikami i listkami bazylii. smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation