Kuchnia

przetwory

DŻEM MALINOWY

Składniki (na 3 małe słoiczki):
800 g malin
400 g cukru
Maliny zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, aby puściły sok. Stawiamy je na palniku i gotujemy na małym ogniu (ja stawiam dodatkowo garnek na najmniejszym palniku) przez około 1-1,5 godziny lub do momentu otrzymania preferowanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to poprzez próbę zimnego talerzyka. Mały talerzyk umieszczamy na 10 minut w zamrażarce. Następnie upuszczamy na niego odrobinę gorącego dżemu. Po chwili przeciągamy palcem po dżemie na talerzyku. Jeśli jego powierzchnia pomarszczy się i dżem zachowa swój kształt, jest już dobry. Jeśli natomiast dżem nadal jest płynny, wówczas należy gotować go dłużej. Czas gotowania jest uzależniony od ilości soku, jaki puszczą maliny oraz ilości użytego cukru. Z podanych proporcji dżem wyszedł dość słodki, możecie więc (jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi dżemami) zmniejszyć ilość cukru. Ja dżem pasteryzowałam przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation