Kuchnia

Kulinaria - Placki

Naleśniki z bananami

Składniki: Ciasto: 8 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka stopionego masła, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka mleka, olej do smażenia, szczypta soli.
Farsz: 6 bananów, 10 dag masła, cukier puder do posypania, aromat rumowy.

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.

Farsz: banany obrać, obsmażyć na maśle na małym ogniu tak, aby nie rumienić masła. Gdy lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.

Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation