Kuchnia

Przepisy

Burrito
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 mały przecier pomidorowy
150ml białego wina
2 kostki gorzkiej 70% czekolady
1 posiekana papryczka chili
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

przyprawy:
sól
1-2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku,
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki kolendry
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
lub przyprawa meksykańska

ponadto:
4 placki tortilla
żółty ser do posypania
pomidorki koktajlowe i sałata do dekoracji
surówka colesław (klik) jako dodatek


Wszystkie przyprawy mieszamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż się zrobią grudki. Dodajemy wino, wymieszane przyprawy i pozostałe składniki. Smażymy na wolnym ogniu ok 30 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy z minimalną ilością wody i wlewamy do mięsa. Mieszamy do zgęstnienia.
Tortille podgrzewamy na patelni z dwóch stron wcześniej je zraszając wodą. Wykładamy ją na półmisek, nakładamy farsz mięsny i składamy na pół lub na trzy części. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i ćwiartkami pomidorka. Podajemy z surówką colesław (klik). Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation