Kuchnia

książka kucharska -desery

Czekoladowa kukułka

Ciasto I:
6 jajek
12 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
18 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao

Ciasto II:
3 jajka
6 dag mąki ziemniaczanej
3 dag mąki pszennej
9 dag cukru
½ op. cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek zimnej wody

Masa:
3 łyżki kawy naturalnej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
wódka lub spirytus – do smaku
3 śmietany kremówki (750ml)
4 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru


Ciasto I: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 25 min.
Ciasto II: przyrządzić w ten sam sposób co ciasto I
Masa: kawę zaparzyć w połowie szklanki wrzącej wody, a następnie przecedzić do rondelka. Dodać połamane na kawałki czekolady oraz alkohol. Wszystko razem, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie jednolita, gładka masa, a następnie ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty, jasny pokruszyć. Na pierwszym blacie kakaowym rozsmarować połowę ubitej śmietany kremówki i przykryć pokruszonym biszkoptem. Następnie wyłożyć czekoladową masę, a na nią pozostałą kremówkę. Na wierzch położyć drugi blat kakaowy. Na koniec ciasto oprószyć kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation