Kuchnia

Drożdżowe

FOCACCIA (uwielbiam!!!)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
700g mąki pszennej
21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
450ml lekko ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30min.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.
Smacznego Smile.
Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation