Kuchnia

słodkości

Walentynkowe ciasteczka
Składniki:
70 dag mąki pszennej
3 jajka
pół kostki masła (125 g)
pół kostki margaryny (125 g)
2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Do przełożenia:
kilka łyżek powideł śliwkowych

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (można podsypywać mąką przy wałkowaniu) i wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.

Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły.

Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (posypanymi wcześniej) ciastkami z dziurką.

Z przepisu wychodzi baardzo dużo ciastek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation