Inne

Ciasta, desery

Muffinki z czereśniami, białą czekoladą i pistacjami

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
suche:
150 g mąki pełne ziarno
150 g maki pszennej, np tortowej
2/3 szklanki cukru (może być brązowy)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mokre:
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła 82%
oraz:
ok. 300 g czereśni (250 g + 12 sztuk do dekoracji)
biała czekolada na polewę
2 łyżki niesolonych pistacji do posypania
olej w sprayu


PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce połączyć wszystkie składniki suche. W drugiej, mniejszej misce wymieszać mleko z jajkiem. Dodać mokre składniki do miski z suchymi i dokładnie wymieszać - ręcznie lub przy pomocy miksera elektrycznego. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Czereśnie okroić z pestek, dodać do masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Papierowe papilotki spryskać olejem w sprayu i umieścić w formie na muffiny. Piec 20 minut + 5 minut w temp. 200 stopni. Lekko przestudzone polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Posypać pokruszonymi pistacjami i udekorować czereśnią (żeby owoce nie spadały - ściasc im spody).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation