Kuchnia

mięsa

Pora na Pascala – schab w beszamelu | Kultura KulinarnaSchab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami (z moimi zmianami):

4 plastry schabu,
150 g pieczarek,
250 ml mleka,
20 g mąki,
20 g masła,
80 g żółtego sera (gouda),
2 łyżki startego Grana Padano,
1 łyżka posiekanego koperku,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki. Mięso podsmażyć na oliwie z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilę smażyć, zalać gorącym mlekiem. Ciągle mieszając dodać starty żółty ser, sól i pieprz. Na tłuszczu po mięsie usmażyć na złoto pieczarki. Schab w naczyniu posypać pieczarkami, zalać beszamelem i posypać serem Grana Padano. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. Przed podaniem posypać koperkiem. Podawać np. z sypkim pęczakiem i prostą sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation