Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Przepisy » Sosy i dipy » Sos beszamelowy » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami


250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

. W garnku rozpuszczam masło i stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając. Uważam aby masło z mąką się nie przypaliło.

2. Następnie wlewam zimne mleko i mieszam do momentu, aż składniki się połączą. Na tym etapie trzeba z kolei uważać aby nie porobiły się grudki. Jeśli tak się stanie to aby uratować sos należy przetrzeć go przez sitko.

3. Na końcu dodaję szczyptę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej, gotuję około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

czas przygotowania: 10-12 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation