Kuchnia

Jabłuszkowy zawrót głowy

Ciasta | brunetkawkuchniTo ciasto jest absolutnie genialne. Puszyste, wilgotne, z aromatycznymi, skarmelizowanymi jabłuszkami na spodzie (a raczej na wierzchu ;). Genialne! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre, a tymczasem omal nie wyjadłam jeszcze surowego prosto z misy miksera. Coś wspaniałego :)

Jabłka i karmel to połączenie, które zawsze się udaje. Gdy podać je na wierzchu puszystego, aromatycznego ciasta ucieranego, smakują wprost rozkosznie. Wierzcie mi – mój zachwyt nie jest tu gołosłowny. Aż trudno uwierzyć, że tak proste z wyglądu ciasto może kryć w sobie taką ucztę dla podniebienia :)

Zdecydowanie polecam :)

* kolejny genialny przepis Anny Olson z „Back to baking”

Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm*:
3 – 4 duże jabłka (najlepiej twarde i kwaskowate)
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru
60g niesolonego masła

Na ciasto:
60 niesolonego masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado)
4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Formę wysmaruj masłem. Jeśli używasz tortownicy z odpinaną obręczą, ustaw ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podczas pieczenia część karmelu może zacząć wyciekać).

Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na dnie formy.

Przygotuj karmel. Wodę oraz sok z cytryny umieść w niedużym rondelku. Wsyp cukier i dodaj masło. Zagotuj. Gotuj przez około 6 minut, do momentu, gdy nabierze pięknego złocistego koloru. Od czasu do czasu możesz przetrzeć brzeg rondla pędzelkiem zwilżonym wodą (dzięki temu nie skrystalizuje się na nich cukier, który może się przypalić).

Gdy karmel będzie gotowy, zalej nim jabłka. Formę odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem ciasta.

Ubij masło z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka, wanilię oraz śmietanę i zmiksuj dokładnie.

Przesiej do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól i zmiksuj.

W oddzielnej misce ubij pianę z białek i wmieszaj ją delikatnie do ciasta w dwóch turach.

Ciasto wyłóż na zalane karmelem jabłka i wyrównaj.

Piecz w temperaturze 175°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostaw w formie na 30 minut, po czym oddziel delikatnie brzegi ciasta, przykryj formę talerzem i odwróć, by ciasto wypadło na talerz.

Przechowuj szczelnie przykryte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation