Kuchnia

Przetwory

Chutney z pomidorów, najlepszy

Przepis na chutney pomidorowy, który za chwilę przeczytasz, jest najlepszym, najbardziej aromatycznym i najsmaczniejszym sosem pomidorowym, który do tej pory udało mi się ugotować. Wyszedł w sam raz słodko-kwaśny, dobrze doprawiony bo wszystkie smaki idealnie nawzajem się połączyły. Nadaje się jako dodatek do wielu potraw, na kanapki, do pizzy, do grilla, jest tak dobry, że jedliśmy go do wszystkiego :)

W moim ogródku jest wysyp pomidorów, szczególnie pomidorków koktajlowych, słodkich, soczystych, wygrzane w słońcu mają przepyszny smak i zapach. Pewnie to dzięki nim chutney tak dobrze smakuje, postarajcie się o dobre, krajowe i gruntowe pomidory

Ten sos pomidorowy przygotowałam do grilla, na którego Jacek zaprosił przesympatycznych gości, bardzo im zasmakował. Na szczęście zrobiłam go z 2 kg pomidorów i zamknęłam na zimę w słoikach, będę szczera - już ich nie ma :) Muszę zrobić ten sos przynajmniej z 15 kg pomidorów, jest przepyszny!

Składniki
1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych

2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3 cm imbiru grubości kciuka
1 papryczka chili bez pestek
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka przyprawy gram masala
1,5 łyżeczki soli
8-12 łyżek cukru
100-150 ml octu winnego
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
chutney z pomidorów
Pomidory myjemy, nakłuwamy i wrzucamy na minutę do wrzątku, później przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę.

Do garnka wrzucamy obrane pomidory i ustawiamy na średnim ogniu.

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do pomidorów, czosnek i imbir kroimy w bardzo drobną kostkę nie wyciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko dokładamy do gotujących się pomidorów.

Pomidory gotujemy tak długo, aż odparują przynajmniej w połowie, powinien mieć taką konsystencję, jak keczup, ale z kawałkami warzyw.

W moździerzu lub młynku rozcieramy wszystkie przyprawy w drobny pył, dokładamy do odparowanych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem, gotujemy przez 10 minut, smakujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy możecie zagęścić go dodając 1,5 łyżki żel-fixu do przetworów. Jeśli nie macie możliwości, aby kupić kmin rzymski i kozieradkę, dodajcie 3 łyżeczki przyprawy gram masala.

Gotowy, gorący sos przelewamy do słoików.

Jeśli sos pomidorowy zamykacie w słoikach weck, trzeba je pasteryzować 5 minut od momentu włożenia do wrzątku. Jeśli sos zamykacie w słoikach typu twist po zakręceniu odwracamy je do góry dnem, aż ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation