Kuchnia

kuchnia

PSZENNO-RAZOWY CHLEBEK Z MASŁEM ZIOŁOWYM, DO ODRYWANIA
(na tortownicę o średnicy 22 cm)

40 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

1. Z drożdży, ciepłej wody, mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut.
2. Dodać jajko, obie mąki, oliwę, cukier, sól i dokładnie wyrobić ciasto.
3. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem ziołowym.
4. Każdy prostokąt pokroić na 4 pasy o szerokości ok. 5 cm. W sumie powinniśmy otrzymać 12 pasów (ale równie dobrze może być ich o 2-3 mniej lub więcej).
5. Każdy pas złożyć jak harmonijkę, ułożyć obok siebie w nasmarowanej masłem tortownicy i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
6. Tortownicę ustawiamy na ruszcie na folii aluminiowej lub na blaszce (masełko z tortownicy może wyciekać).
7. Pieczemy 30 min. w 190 stopniach.

masło ziołowe
120 g miękkiego masła
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanych listków bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

1. Zioła jak najdrobniej siekamy.
2. Masło ucieramy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i sól.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation