Kuchnia

Słodkości - przepisy

Przepis na tartę brzoskwiniową

Kruche ciasto
200 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
70 g cukru pudru
Masa waniliowa
200 ml mleka
2 żółtka
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
300 g brzoskwiń
niewielka ilość cukru pudru
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 6 czas: 2h 10min
Kruche ciasto
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu POŁĄCZENIAskładników).
Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
Masa waniliowa
Wszystkie składniki razem zmiksować.
Tarta
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C z termoobiegiem (160°C bez termo obiegu) na 25-30 minut.
Jak podawać
Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation