Kuchnia

kuchnia

przepisy » kluchy, pierogi & naleśniki » kluski leniwe » talerzpokus.tv - przepisy kulinarne z filmami

kaloryczne Łatwe tanie
przygotowanie

1. do miski z białym serem przesiewam mąkę, dodaję żółtko i mieszam łyżką.

2. w osobnej misce ubijam trzepaczką białko (dodaję szczyptę soli żeby lepiej się ubijało).

3. ubite białko dodaję do miski z serem i mąką, wszystko dokładnie mieszam. ciasto powinno być lepiące.

4. stolnicę podsypuję mąką, przekładam niedużą część ciasta i wałkuję rękami. wałeczek ciasta lekko uklepuję i ukośnie kroję kluseczki.

5. do osolonego wrzątku, do którego wlałam kilka kropli oleju, wrzucam kluski i gotuję je 2 – 3 minuty od wypłynięcia.

6. na roztopione masło dodaję tartą bułkę, mieszam i czekam, aż się zrumieni. polewam nią kluski leniwe i posypuję cukrem.

czas przygotowania: 15 minut
czas gotowania: 2-3 minuty (od wypłynięcia)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation