Kuchnia

GRILL

Sezon na grila juz sie rozopczal. Polecam wam zatem dwie ziemniaczane salatki do dan z grila.

Salatka ziemniaczana z zielona fasolka i rzodkiewka



Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

500 g zielonej fasoli szparagowej

sol, pieprz, cukier

peczek koperku

200 g gestej kwasnej smietany

100 g majonezu

150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego

2 czerwone cebule

peczek rzodkiewek

1 lyzeczka nasion kminku

Ziemniaki zagotowac z kminkiem w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, chwile wystudzic, obrac z lupin i pokroic w plasterki. Fasole oczyscic, przekroic na kawalki i zagotowac do miekkosci w osolonej wodzie. Koperek drobno posiekac. Majonez, jogurt i smietane wymieszac, dodac koperek i wymieszac. Sos doprawic do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Rzodkiewki umyc i pokroic w krazki. Dodac do ziemniakow i fasoli, zalac przygotowanym sosem.

Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 8/2012

Salatka ziemniaczana z awokado i czerwonymi burakami

Dla 4 osob:

600 g ziemniakow

sol, pieprz, cukier, pieprz cayenne

1-2 lyzki oleju + 50 ml oleju

1 cebula

100 ml bulionu warzywnego

75 ml octu jablkowego

2 awokado

sok z 1 cytryny

150 g jogurtu naturalnego

150 g gestej kwasnej smietany

30 g orzechow wloskich (waga bez lupin)

100 g burakow czerwonych (wzielam wiecej)

Ziemniaki i buraki ugotowac w mundurkach, odcedzic, nieco wystudzic, obrac z lupinek i pokroic w slupki. Dwie lyzki oleju rozgrzac na patelni i podsmazyc pokrojona w kostke cebule. Zalac bulionem i octem, zagotowac, zdjac z palnika. Doprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem cayenne i odrobina cukru. Awokado obrac, wyjac pestki, pokroic w slupki i skropic sokiem z cytryny. W salaterce ulozyc ziemniaki, a na wierzchu awokado. Zalac zalewa. Jogurt wymieszac ze smietana, doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem i pieprzem cayenne. Polac salatke na wierzchu. Nastepnie polozyc buraki w slupkach i posypac posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation