Kuchnia

PRZETWORY

Sałatka warzywna na zimę
Składniki:
5 ogórków gruntowych
3 papryki
3 marchewki
2 cebule
2 cukinie
gałązki selera naciowego

Zalewa:
ocet – 1 szklanka
woda – 5 szklanek
cukier – 3/4 szklanki
sól – 1 łyżka stołowa
olej – 1 łyżka na 1 słoik

Wszystkie warzywa należy umyć. Cukinię co kilka centymetrów obrałam nożykiem do cytryny (taki mały nożyk z dziurkami pochodzący z serii IKEA zestaw do drylowania SPRITTA), stąd efektowne paseczki na skórce.

Cebulę przekroić na pół i na plasterki. Zagotować wodę i wrzucić cebulę na kilka minuta aby zmiękła.Podobnie postąpić z marchewką. Należy ją wcześniej ugotować.

Paprykę pokroić grubo, ogórki i marchewkę w plasterki, cukinie w pół-plastry. Wszystkie warzywa należy wymieszać w misce razem z posiekanymi liśćmi i ułożyć w słoikach. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Do każdego słoika dodać 1 łyżę oleju oraz przyprawy (gorczyca, ziele angielskie) i pasteryzować około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation