Kuchnia

śniadaniowo

Owsianka orzechowo - cynamonowa


Składniki na jedną porcję:
1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka, ja używam najchętniej mleka orkiszowego albo migdałowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki orzechów laskowych
1/4 łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
syrop klonowy

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną większości mleka i owsianka nie zacznie robić się kremowa i zawiesista. Zajmuje to około 6 - 8 minut.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy laskowe, następnie przesypać je do moździerza i zgrzebnie rozgnieść. Możecie też po prostu je posiekać, ale te rozgniecione w moździerzu są dużo bardziej aromatyczne.
Gorącą owsiankę posypać orzechami i obficie polać syropem klonowym. Uczta gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation