Kuchnia

Przepisy ♥

Składniki
Ciasto:

260g mąki
50g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
125g masła

Krem:

500ml mleka
65g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
250g masła

Dodatkowo:

około 200g herbatników
puszka masy kajmakowej

Polewa:

150g czekolady
150g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
1.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część kolejno przenosić do formy i piec przez 15 minut.
3.
Przygotować krem: odlać 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Intensywnie mieszając przelać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń i dokładnie miksować po każdej dokładce. Gotowy krem podzielić na 2 części.
4.
Układać warstwy: placek, krem, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, krem, placek.
5.
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka i jednolita masa.
6.
Polewę lekko przestudzić i oblać nią ciasto. Wstawić do lodówki.
Rady
Gorący budyń dobrze jest nakryć folią spożywczą tak, żeby dotykała jego powierzchni i tak wystudzić. Zapobiegnie to powstaniu "skorupy"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation