Kuchnia

Przepisy ♥

Składniki :

25g świeżych drożdży

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mleka (ciepłego)

80g margaryny ( roztopionej )

2 jajka

1 budyń waniliowy ( lub o dowolnym smaku )

Sposób przygotowania :

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu .

Drożdże rozkruszamy do miski i zalewamy ciepłym ( nie gorącym mlekiem ) , dosypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki . Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą . Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły .

W tym czasie jajka ubijamy z cukrem . Do dużej miski wsypujemy mąkę i do niej dodajemy ubite jajka , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy . Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony ciepły tłuszcz i jeszcze chwilkę ugniatamy . Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę .

Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę o średnicy ok.26 cm , odkładamy garść ciasta aby zrobić wykończenie . Ciasto rozciągamy zostawiając grubsze brzegi jak do pizzy . Odstawiamy na pół godziny aby ciasto jeszcze trochę podrosło . Na środku rozsmarowujemy ugotowany budyń . Na wierzchu układamy paski z pozostałego ciasta rozwałkowanego i pociętego na 1cm wstążki .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation