Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym - danie w 5 minut


(2 porcje)

250g makaronu Tagliatelle lub podobnego
1 brokuł
3 ząbki czosnku
200g śmietany kremówki (30%)
sok z połowy limonki/cytryny
skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować)
świeżo mielony pieprz
sól morska



Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg.
W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować.
Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą).
Gotować pod przykryciem ok. 4 minut.

Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnąć brokuły z wody (wodę zostawiamy do gotowania makaronu). Brokuła najlepiej wyłożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Można przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu.

Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej makaron al dente, wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotować sos:
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki.
Następnie wlać śmietanę, zagotować. Dodać sok z limonki i skórkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać sosem i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na talerze. Od razu podawać.
Można udekorować odrobiną tartego żółtego sera (parmezan, grana padano, cheddar).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation