Kuchnia

przepisy

Babeczki z kremem michałkowym i z michałkami na 11 babeczek

120 g masła
110 g cukru
2 jajka
150 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru kawowego
120 g białych michałków posiekanych

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć. W misie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać. Wlać likier kawowy, posiekane michałki i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek 3/4 wys. Piec w 190ºC przez 15 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem michałkowy:
500 ml kremówki 36%
140 g białych michałków pokrojonych na kawałki

Kremówkę przelać do garnka. Podgrzać. Dodać pokrojone michałki i podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia. Zdjąć z palnika, wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Zimny krem przed podaniem ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tyczką w kształcie wciętej gwiazdki udekorować babeczki. Oprószyć posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation