Kuchnia

Jedzenie

Ryba w cieście - fish and chips

Jeśli powiem ryba w cieście, każdy od razu pomyśli fish and chips. Frytki smażyłem wczoraj, dziś pora na słynną rybę w cieście. Polecam użyć do tego przepisu ryb mięsistych, np. dorsza. Inne mogą po prostu się rozlecieć.

Panierka to coś na wzór tempury. Ze swojej strony zawsze dodaję przyprawy i zioła, aby jej smak był wyrazisty. No i podkreślenie całego dania, czyli sos. Powiem szczerze, że to mój ulubiony sos - znakomite połączenie majonezu i ketchupu - doskonałość.

Składniki:
1 kg filetów z dorsza
sól, pieprz
sok z cytryny
mąka pszenna
2 szkl. zimnej wody
zioła prowansalskie
chilli w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodka papryka w proszku
1 l oleju
Przepis
Zaczynamy od zamarynowania ryby. Filety dzielimy na niewielkie kawałki, osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Warto również skropić je sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut.



Czas na panierkę. Do miseczki wlewamy 2 szkl. zimnej wody, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Mąki pszennej sypiemy tyle, aby powstała konsystencja gęstej śmietany.

Zamarynowane filety z dorsza obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w naszej tempurze. Od razu wrzucamy delikatnie nasze ryby do gorącego oleju i smażymy, aż będą złote.

Gotowe ryby w cieście podajemy z domowymi frytkami oraz sosem powstałym z połączenia 1:1 majonezu i ketchupu. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation