Kuchnia

imprezka

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sekretem idealnej sałatki z kapusty pekińskiej jest polanie jej sosem dopiero przed podaniem. W innym przypadku składniki puszczą nam sok i na dnie będzie pływać nieciekawy płyn.

Sałatka ta pozwala na zupełny freestyle w doborze składników. Tym razem postanowiłem dodać trochę długodojrzewającego sera, który świetnie skontrastował się z innymi dodatkami.

Składniki:
mała główka kapusty pekińskiej
mała puszka kukurydzy
mała puszka czerwonej fasoli
150 g długodojrzewającego sera
1 średnia papryka
1 ogórek wężowy
300 g pomidorków koktajlowych
pęczek pietruszki
3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
zioła prowansalskie
ew. grzanki, grillowany kurczak, tuńczyk
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia w poprzek kapusty na drobne paski, następnie na mniejsze kawałki o wielkości ok. 3 cm. Ogórka i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Do miski z warzywami wędruje również drobno pokrojony ser i posiekana natka pietruszki. Następnie dodajemy odsączone zawartości dwóch puszek: kukurydzy i czerwonej fasoli. Na sam koniec (aby nie puściły za dużo soku) dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.



Z majonezu, śmietany, soli, pieprzu i ziół prowansalskich robimy gęsty sos. Polewamy nim sałatkę dopiero przed podaniem.

Jeśli sałatka ma być daniem głównym warto do niej na koniec dodać czosnkowe grzanki, kawałki grillowanego kurczaka, albo tuńczyk. Zostawiam Wam zupełną dowolność. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation