Kuchnia

Na Impreze&Przekąski

Ale Meksyk! - Fajitas z ryżem i kurczakiem

Kolejna odsłona meksykańskiego fajitas - tym razem z kurczakiem i ryżem. Jak zawsze na gorącej tortilli. Cały sekret tego dania ukryty jest w przygotwaniu ryżu, który wstępnie smażymy, a następnie gotujemy w bulionie z kurczaka razem z warzywami. Smaku dodają oczywiście przyprawy - mielony kumin i świeża kolendra. Zaletą tego dania jest byskawiczne przgotowanie, trochę smażenia i całość przekładamy na podgrzaną tortillę.


Składniki:
1 pierś z kurczaka
pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę
mała puszka kukurydzy
pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
mielony kumin
świeża kolendra
pół papryczki serrano lub jalapeno
łyżka oliwy
½ litra bulionu z kurczaka
150 g ryżu (jeden woreczek)

Przygotowanie:
Na patelnię wrzuć ryż i podsmaż przez parę minut, do momentu, aż zbrązowieje. Następnie dodaj paprykę i smaż przez 5 minut. Gdy papryka zmięknie wlej bulion z kurczaka na patelnię, wymieszaj wszystko i gotuj 20-30 minut, do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.

W międzyczasie na drugiej patelni usmaż pierś z kurczaka z cebulką. Pamiętaj aby wcześniej przyprawić pierś przyprawą faijtas.

Gdy będzie już usmażony i gdy ryż wchłonie całą wodę dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj kukurydzę. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu jeszcze parę minut.

Przypraw solą i pieprzem. Dodaj także kumin, który nada ryżowi głęboki meksykański smak i aromat.
Tak przygotowany ryż rozłóż na podgrzanej tortilli. Posyp świeżą kolendrą.

Tak przygotoaną tortillę weź do ręki i smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation