Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ZUPA Z PIECZONEJ CEBULI
Składniki:
6 dużych cebul
4 łyżki oliwy
1 litr wywaru/rosołu
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

dodatkowo:
natka pietruszki – drobno posiekana
ser kozi pokrojony w kostkę

Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka (lub plasterki). Oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z oliwą. Rozłożyć równomiernie w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie zamieszać. (Uwaga: Na koniec pieczenia cebula ma być miękka i złocisto-brązowa, ale nie spalona!)

Upieczoną cebulę przełożyć do garnka i zalać wywarem. Dodać musztardę oraz sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem (i ewentualnie dodać przegotowaną wodę jeśli zupa jest zbyt esencjonalna).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation