Kuchnia

kuchnia

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis
Lekki, kremowy sernik na zimno ,

na bazie serków homogenizowanych.

Jako spód świetnie sprawdziły się zwykłe herbatniki kakaowe,

a w roli dodatku orzeźwiającego, świeże truskawki

i galaretki agrestowe.

Polecam, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie efektownego deseru.


Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

masa serowa

400 g serka homogenizowanego waniliowego
125 g śmietanki 30%
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
warstwa z galaretką

2 galaretki agrestowe
2 i 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki śmietanki 30%
ponadto

250 g świeżych truskawek
ok 10 sztuk herbatników kakaowych

Sposób wykonania:

Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami. W szczeliny między ciastkami powkładać okruchy herbatników.

Truskawki opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i poodcinać końce owoców (by mogły równo stać). Ułożyć ściśle wokół brzegów tortownicy.

Serki homogenizowane połączyć z cukrem pudrem i dobrze wymieszać.

Żelatynę dobrze rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić. Wlać do masy serowej wąskim strumieniem i szybko wymieszać, by nie powstały grudki (najlepiej mikserem).

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Delikatnie wymieszać.

Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w tortownicy. Zalać je masą serową. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy nieco przestygną, wlać śmietankę i wymieszać.

Kiedy galaretka będzie wyraźnie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Przed wylaniem jeszcze raz dobrze wymieszać.

Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation