Kuchnia
przepisy
Lasagne palce lizać! Z kukurydzą -
składniki:
Lasagne:
1 opakowanie makaronu lasagne w płatach
800g mielonego mięsa (wieprzowe)
trochę oleju do smażenia
1 duża marchewka
1 puszka kukurydzy
serek topiony 100g (o smaku szynki )
150 g sera żółtego w plasterkach
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 puszka pomidorów pokrojonych (400ml)
przyprawy: sól
pieprz
chilli
oregano
majeranek
wegeta
maga
Beszamel:
30g masła
mąką 150g
mleko
300 ml
trochę gałki muszkatołowej
pieprz
100 ml śmietany 18%
Lasagne palce lizać! Z kukurydzą - sposób przygotowania: W garnku rozgrzać olej, wrzucić na chwilę ząbki czosnku aby trochę się podsmażyły, posiekać cebulę i wrzucić ją na olej. Cebule smażyć aż się zeszkli wtedy wrzucamy mięso do garnka i smażymy. W między czasie należy ugotować marchewkę w osobnym garnuszku, można ją przeciąć na 4 części, do wody dosypać wegety i pieprzu. Kiedy mięso się podsmaży należy wlać pokrojone pomidory z puszki dosypać oregano, majeranek, szczyptę chilli i wlać magę. Teraz należy dusić to pod przykryciem przez jakieś 15 minut co jakiś czas mieszając, potem wrzucić kukurydzę z puszki bez wody, i dusić przez około 5 minut. Na koniec doprawiamy to wszystko według gustu pieprzem, solą, magą, wegetą, oregano, majeranek, chilli Wrzucamy serek topiony i mieszamy. I odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180*C Sporządzamy sos beszamel : Rozgrzewamy masło w garnku ciągle mieszając trzepaczką. Wsypujemy powoli mąkę i mieszamy, Wlewamy mleko ciągle mieszając, wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Wedle uznania proszę dosypać więcej mąki albo dodać więcej mleka lub śmietany. Beszamel należy gotować ciągle mieszając na małym gazie minimum 10 minut ! Potrzebne teraz będzie nam naczynie w którym będziemy piekli lasagne. Należy je wysmarować masłem i wyłożyć na dole płatami lasagne. można położyć też na nie trochę masła bądź skropić trochę wodą. Wylewamy na płaty warstwę beszamelu około 0.5cm Następnie wykładamy farszem warstwę ok 2 cm. Potem kładziemy plasterki sera żółtego. Następnie warstwa płatów lasagne, beszamel, farsz, ser żółty i tak w kółko aż skończą się nam sos i farsz. Na ostatnią warstwę należy wylać tylko sporo beszamelu około 1 cm. Tak sporządzoną lasagne wkładamy do pieca i pieczemy przez około 30 minut w tem. 180*C
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