DIY - zrób to sam

kuchnia przepisy

PEPERONATA
(WŁOCHY)

Zielona Środa #10

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
4 papryki (1 kg), oczyszczone i pokrojone w paski
2 cebule, posiekane w piórka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
500 g pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
cukier do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy aż zmięknie i się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę. Wrzucamy papryki, smażymy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i oregano. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, aż papryka zmięknie a większość płynu odparuje (ja w początkowej fazie przykrywam patelnię pokrywką, pod koniec ją zdejmuję, aby odparować nadmiar płynu). Pod koniec dodajemy ocet winny i balsamiczny, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation