Kuchnia

Przetwory

Apetyt Smaku!: Wiśnie Kandyzowane
Składniki:

1 kg wydrylowanych wisni
500 g cukru

Wiśnie wydrylować tak, by owoce pozostały całe, w miarę nienaruszone, by ślad po usunięciu pestki był jak najmniejszy, wtedy wiśnie nie rozpadają się i mają piękny kształt.
Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, odstawić, na parę godzin, a jeszcze lepiej na noc, by puściły sok. Następnie wiśnie wraz z sokiem bardzo powoli zagotować i gotować od momentu wrzenia 3 minuty, gaz zgasić, wiśnie przemieszać delikatnie, całkowicie ostudzić.
Znad wiśni zlać powstały syrop, syrop ów następnie zagotować i odparowywać na niewielkim gazie przez 5 minut po czym zalać gorącym syropem zimne wiśnie, odstawić do ostygnięcia na kilka godzin - czynność ta powtarzać 3-4 razy, aż wiśnie będą szkliste (czyli zalewać wiśnie gorącym syropem w odstępach kilkugodzinnych, powiedzmy rano i wieczorem). Wiśnie odsączyć na sicie dokładnie z syropu. Teraz można (według oryginalnego przepisu) od razu włożyć wiśnie do słoików i zapasteryzować. Ja jednak odsączone wiśnie nabiłam po kilka sztuk na wykałaczkę i zostawiłam na 2 dni, aby się wysuszyły i były jak wszystkie suszone owoce. Następnie zapasteryzowałam.
Z podanej porcji powstają dwa 250g słoiczki kandyzowanych wiśni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation