Kuchnia

Obiadek

Carpaccio z łososia z kaparami i roszponką


Składniki:
200 g surowego łososia
pieprz czerwony (ziarna)
kapary
pesto bazyliowe
roszponka
50 ml brandy
100 ml soku z cytryny
150 ml oliwy z oliwek
1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
ok. pół łyżki soli
Filety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.
Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.
Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem i pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów, pieprzem czerwonym. Dekorujemy roszponką i plasterkiem cytryny.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation