Kuchnia

kuchnia

Mielonka do chleba - "Lunchenon meat" z szynkowara

Składniki:
900g łopatki wieprzowej
150g wołowiny (np. ligawa)
3 płaskie(!) łyżeczki soli peklowej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 małe (!) przeciśnięte ząbki czosnku
4 płaskie łyżeczki żelatyny


Łopatkę i wołowinę zmielić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie w rękach wyrobić.
Do szynkowara włożyć woreczek. Włożyć mięso dokładnie upychając tak by nie potworzyły się bąble powietrza. Woreczek zawiązać lub spiąć klipsem. Nałozyć sprężynę i zamknąc szynkowar. Wstawić go do lodówki na 26-27 godzin.
Na drugi dzień umieszczamy szynkowar w większym garnku do którego wlewamy zimną wodę do wysokości rantu. Stawiamy na gaz i podgrzewamy do momentu gdy woda osiągnie temp. 75-80 stopni. Wówczas zmniejszamy gaz do minimum i tak parzymy mielonkę 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyłączyć, wyjąć szynkowar, schłodzić pod zimną bieżącą wodą a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia mielonkę wyjąć (można sobie pomóc wkładając na chwilkę szynkowar pod ciepłą bieżącą wodę) i już ją można jeść :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation