Kuchnia

*CUKIERENKA*

Wuzetka
[blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek rozmiar L
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki oleju
Nasączenie:
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z dużej cytryny
Krem:
500 g sera jak na sernik (z wiaderka) np. President
500 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
120 g masła lub margaryny
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
5 łyżek naturalnego kakao
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Dekoracja:
250 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

Biszkopt kakaowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodaję po 1 żółtku nie przerywając miksowania. Następnie stopniowo dodaję przesianę mąkę z proszkiem i kakao. Mieszam łyżką. Na koniec wlewam olej, mieszam łyżką. Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż boki ciasta zaczną odstawać od formy. Po upieczeniu wyjmuję blachę z pieca, a po chwili odwracam biszkopt na drugą stronę, zdejmuję papier i pozostawiam do ostudzenia.
Nasączenie: Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Każdy z blatów nasączam ponczem sporządzonym z wody wymieszanej z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krem: Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitej kremówki dodaję po łyżce roztarty ser, miksuję na wolnym obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzewam w mikrofalówce lub nad parą wodną. Gorącą (tak, gorącą) rozpuszczoną żelatynę wlewam energicznie do masy serowo-śmietanowej i szybko mieszam łyżką do połączenia składników.
Ułożenie: Pierwszy blat ciasta wkładam z powrotem do blachy, wykładam tężejącą masę serowo-śmietanową, wyrównuję powierzchnię łyżką. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch smaruję czekoladową polewą. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Polewa czekoladowa: Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Masło roztapiam z cukrem w rondelku. Dodaję śmietanę, mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia. Dodaję przesiane kakao i dokładnie mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzewam w mikrofalówce i dodaję gorącą do zawartości rondelka. Dokładnie mieszam i gotuję 2 - 3 minuty. Polewę wylewam na ciasto i rozprowadzam po całej powierzchni ciasta za pomocą łyżki. Pozostawiam do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation