Kuchnia

słodycze - ciasta, ciasteczka

Ciasto buraczek
SKŁADNIKI:
4 jaja


1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka buraków startych na jarzynowej tarce-(duże otwory)
1 szklanka marchewki startej na jarzynowej tarce-(duże otwory)
cukier waniliowy
duża garść posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
cukier puder








WYKONANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wymieszać z olejem,dodać buraki i marchew oraz orzechy i rodzynki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wymieszać z masą.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli.
Delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation