Kuchnia

KUCHNIA

SERNICZKI Z NUTELLĄ

Składniki (na 4-6 porcji):

100 g herbatników typu digestive
30 g masła
250 g białego, mielonego twarogu o temperaturze pokojowej
200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (użyłam Choco nussa z Lidla)
50 g prażonych orzechów laskowych
30 g cukru pudru
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piach, dodać łyżkę nutelli, mięciutkie masło i miksować, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodać 12 g siekanych, prażonych wcześniej na patelni orzechów laskowych i ponownie miksować pulsacyjnie parę razy.

Napełnić tym szklane naczynka/kieliszki/szklaneczki, w których będzie deser podawany. Jeśli nie są bardzo szerokie, to sugeruję 1/3 wysokości będzie ładnie wyglądała. Podociskać łyżeczką i wstawić do lodówki, na czas przygotowania kolejnej warstwy.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać nutellę i miksować, aż całość się połączy.

Powstałą masą napełnić naczynka z lodówki, posypać każdy serniczek resztą prażonych, posiekanych orzeszków laskowych i ponownie odstawić do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej całą noc.

Uwagi:

Aby przygotować sernik w klasycznej wersji, to należy postępować identycznie, używając jednak 250 g ciasteczek i 75 g masła do wyłożenia dna foremki o przekroju 22-23cm. Tortownicę należy otworzyć i sernik podawać od razu po wyciągnięciu z lodówki. Krojenie ułatwi maczanie noża w zimnej wodzie po ukrojeniu każdego kawałka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation