Kuchnia

pierogi

Ziemniaczane pierogi z mięsem - Przepis -
1200-1400 g ziemniaków
4-5 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
sól
40-50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1-2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonego delikatu Knorr
3-4 łyżki bułki tartej
sól pieprz
ogórek sałatkowy
pęczek rzodkiewek
ok. 300-400 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
ketchup
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagnieść na pure i ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka, olej i mąkę, wyrobić ciasto jak na pierogi.
2

Mięso włożyć do garnka, dodać 2 łyżki oleju, przyprawy i mieszając poddusić składnki farszu. Następnie dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękkości dodając kilka łyżek wody (jeśli z mięsa wytopiło się zbyt dużo tłuszczu należy go odlać). Pod koniec gotowania do farszu dodać bułkę tartą (farsz powinien mieć zwartą konsystencję).
3

Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wycinać szklanką kółka i nakładać farsz lepić jak pierogi (można także wycinać prostokąty nakładać farsz i lepić jak paszteciki). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.
4

Sos: ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcisnąć, dodać jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec zrobić kleksy z ketchupu. Pierogi podawać z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation