Kuchnia

Ciastka i desery

Ciasto:
270 g kruchych herbatników
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu (waga po zmieleniu)
350 g sera ricotta
175 g cukru trzcinowego
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietanowa:
500 ml bardzo zimnej śmietany 36% (lub 250 ml śmietany 36% + 250 ml śmietany 30%)
1 płaska łyżka przesianego cukru pudru
Sos karmelowy:
250 ml śmietany 30%
1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
60 g masła
Dodatkowo:
sól morska w płatkach do posypania
Przygotowanie:

Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć ją szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli wodnej nie przeciekała. Wewnętrzne boki lekko nasmarować masłem.

Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami, dokładnie wymieszać. Masa może być odrobinę sypka, jednak dodanie zbyt dużej ilości masła sprawi, że będzie po upieczeniu za tłusta. Masą herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Przygotować kwadratowe lub okrągłe naczynie – większe od formy, w której pieczemy spód.

Masa serowa: Zmielony twaróg wymieszać z serem ricotta. Dodać cukier i dokładnie razem połączyć. Następnie dodawać po całym jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Ja te czynności wykonuję ręcznie, przy użyciu rózgi. Dodać wydrążoną laskę wanilii lub cukier waniliowy oraz sól. Wymieszać. Formę z kruchym spodem wyjąć z lodówki. Masę serową wlać na kruchy spód i wyrównać. Uwaga: nie wypełni ona formy do brzegów kruchego ciasta. Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremki. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).

Sos karmelowy: W rondelku umieścić śmietanę, masło oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia – i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos nie przypalił się. Odłożyć do ostudzenia – w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje. Bita śmietana: Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Schłodzony sernik wypełnić śmietaną do wysokości kruchego ciasta. Podawać z sosem karmelowym i płatkami soli morskiej. Sernik przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation