Książka

kuchennie - mięso

Kotlety mielone ze szpinakiem Składniki:

500 g mięsa mielonego
250 g szpinaku mrożonego
125 g fety
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania


Sposób wykonania:

Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojony w małą kostkę czosnek, a następnie szpinak, piec około 7 min. Mięso mielone wymieszać z bułką, którą wcześniej należy namoczyć i odcisnąć. Do mięsa dodać jajko oraz wszystkie przyprawy i sól, dokładnie wyrobić. Na ręce formować cienki placuszek z mięsa mielonego, na to nałożyć plasterek fety oraz łyżkę szpinaku, znów nałożyć placek, uformować kotleta.

Obtaczamy kotlety w cieście (jajko + 2-3 łyżki mąki) oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation