Kuchnia

Kuchnia z sercem.

Naleśniki z orzechami
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 ½ - 2 szklanek mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 - 2 jajka
sól do smaku
olej do smażenia

Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę - wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy cienkie placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju.

Składniki na nadzienie:
szklanka zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczy (ja dałam aromat pomarańczowy)
2 łyżki cukru pudru
20 g masła,
4 łyżki dobrego rumu,
30 - 40 g rodzynek,
szczyptę cynamonu
4 - 5 łyżek śmietany 30%

Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody - można do niej dodać rum. Namoczone rodzynki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na usmażone naleśniki nakładać około jedną łyżkę nadzienia, a następnie zwijać je lub składać dwukrotnie.

Składniki na polewę:
100 g czekolady
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mleka
150 g śmietanki
25 g mąki tortowej
ewentualnie 2 łyżki rumu

Czekoladę rozpuścić na parze wodnej. Śmietanę wymieszać z mlekiem, cukrem i mąką, a następnie stopniowo wlewać do czekolady. Cały czas trzymać miskę z czekoladą na parze, a wymieszane składniki pogotować w ten sposób przez chwilkę. Do czekolady można dodać rumu.

Przed polaniem polewą nadziane naleśniki obsmażyć na miodowy kolor. Podawać z gałką lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation