Kuchnia

Kulinaria - Słodkości, ciasta, desery

Czekoladowe ciasto Amaretti
Składniki:

• 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
• 50 g czekolady mlecznej
• 50 g ciasteczek Amaretti
• 100 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
• 170 g cukru
• 2 łyżki kakao
• drobno starta skórka z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna, najbardziej pomarańczowa część)
• 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
• 100 g masła, miękkiego
• 4 jajka, rozmiksowane mikserem
• 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao do posypania
Dodatki (przykładowo, niekoniecznie): bita śmietana, świeże maliny lub krem mascarpone.

Krem mascarpone:
• 250 g sera mascarpone
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% (zimnej)
• 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę (ciemną i mleczną) roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Ciasteczka Amaretti oraz migdały zmielić na proszek. Wymieszać je z cukrem, kakao, skórką z pomarańczy i likierem.
Zmiksować na jednolitą masę z masłem oraz jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną czekoladą.
Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko cukrem pudrem, a następnie kakao.
Podawać samo lub z bitą śmietaną, świeżymi malinami czy kremem mascarpone. Krem mascarpone: zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Szybko zmiksować z serem mascarpone najednolitą masę. Krem przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation