Kuchnia

Ciasta

Tort śmietankowo- karmelowy - Przepis

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelowa bita śmietana:
100g cukru
500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Karmelizowane gruszki:
4 gruszki
100g masła
100g cukru
Poncz:
ok. 1,5 szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)
Dodatkowo:
200ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżeczka cukru pudru
ok. 250g czekolady gorzkiej
folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)
Sposób przygotowania:
Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel się rozpuści w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na desce lub paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation