Kuchnia

Love to eat

Zupa z cukinii z parmezanem
przepis zaadaptowany ze strony BBC Food
4 porcje:

Składniki:
60 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
garść posiekanych listków bazylii
1 kg cukinii, pokrojonej na kawałki o boku ok. 1 cm
750 ml bulionu warzywnego
60 ml śmietany 12%
50 g startego parmezanu + do podania
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cukinię, czosnek, bazylię, posól. Smaż ok. 10 minut na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni. Dodaj bulion, gotuj kolejne 8-10 minut. Zdejmij z ognia, 3/4 zupy zmiksuj na krem. Dodaj pozostałą, niezmiksowaną zupę, parmezan, natkę pietruszki oraz śmietanę. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym chlebem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation