Kuchnia

RYBA

Przepis na Łososia w cieście francuskim - Obiading.pl

2 pory
4 łyżki masła
2 łyżki koperku
1 łyżka musztardy
1 jajko
1 cytryna
sól
pierz
filet z łososia
ciasto francuskie

Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ryby, którą kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Następnie kroimy pora, który powinien przybrać firmę cienkich krążków. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy por tak długo, aż się zeszkli. Na koniec dodajemy koperek i przyprawy do smaku – sól i pieprz. Odstawiamy por do ostudzenia, by wymieszać go z rybą i pozostawić na 30 minut na sitku, aby z masy odsączył się cały płyn.
Etap 2: Wcześniej przygotowane ciasto francuskie dzielimy na dwie części – jedną smarujemy musztardą i układamy na niej masę z łososia i pora, a drugą używamy jako przykrycie. Ciasto francuskie możecie kupić w wersji gotowej bądź wykonać samodzielnie wykorzystując nasz przepis na ciasto francuskie.



Etap 3: Zlepiamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Wierzch ciasta należy naciąć w kilku miejscach i posmarować pozostałym nam jajkiem. Tak przygotowane danie wstawiamy na 30 minut do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli wierzch zaczyna się rumienić, można przykryć go folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation