Kuchnia

zupy

Meksykańska zupa marchewkowa

Meksykańska zupa marchewkowa
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"

4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę,
1 szklanka wody,
1/2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki suszonej mięty,
1/4 szklanki posiekanej cebuli,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
2 szklanki mleka,
6 łyżek kremowego serka (u mnie "Mój ulubiony"),
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
mięta do przybrania (opcjonalnie).

Marchewkę zalać wodą, dodać cukier i suszoną miętę. Gotować pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie podsmażyć na maśle cebulę, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, dodać mąkę i smażyć, aż straci posmak surowizny. Wlać mleko i gotować mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Stopniowo dolewać ok. 1 szklanki mleka z patelni do serka, mieszać, aby równomiernie rozprowadzić płyn a następnie wlać mieszaninę z powrotem na patelnię. Wymieszać i wyłączyć gaz.
Do blendera włożyć marchewkę wraz z płynem, zmiksować a następnie dodać mleczną mieszankę, sól, pieprz i nadal miksować.
Wlać z powrotem do garnka, podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę podawać posypaną miętą (dowolnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation