Kuchnia

Wypieki

ten deser robi wrażenie. w niepozornie wyglądającym czekoladowym ciasteczku znajduje się prawdziwa fontanna płynnej czekolady. ciasto równie delikatne jak brownie w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą daje wprost niesamowity efekt. gdy go skosztujesz, zrozumiesz czym naprawdę jest czekoladowa rozkosz. przedstawiam ci przepis na coś, co fachowcy nazywają fondant czekoladowy.

składniki:
115g masła + odrobina do natłuszczenia foremek, 120g dobrej jakości gorzkiej czekolady, 2 jajka, 2 żółtka, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki + odrobina do posypania

1
roztop czekoladę i masło w kąpieli parowej (umieszczając naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą). poczekaj, aż czekolada prawie całkowicie się rozpuści.

2
w międzyczasie ubij razem jajka, żółtka i cukier. użyj w tym celu trzepaczki lub miksera. gotowy krem powinien mieć jasny kolor i gęstą konsystencję.

3
zmieszaj roztopioną czekoladę z masłem. powinny być dość ciepłe. wlej do masy krem jajeczny i szybko dodaj mąkę, mieszając jedynie do momentu całkowitego połączenia składników.

4
natłuść i lekko oprósz mąką cztery duże formy na babeczki (o pojemności 120 ml każda). strzep nadmiar mąki, a następnie natłuść i posyp je mąką ponownie.

5
ciasto rozdziel równomiernie na wszystkie foremki.

6
rozgrzej piekarnik do 225°c. piecz babeczki przez 6-7 minut. ich środek będzie dość miękki, ale z zewnątrz ciasto upiecze się.

7
gotowe ciastka wyłóż na talerz i pozostaw na 10 sekund. dopiero po tym czasie wydobądź je z foremek. po prostu oderwij jeden brzeg foremki, a ciastko wysunie się samo.

8
podawaj natychmiast po upieczeniu. ciastka muszą być ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation