Kuchnia

obiady

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Co kupić
Tapenada
125 g czarnych oliwek, bez pestek
3-4 filety anchois w oleju
2 łyżeczki kaparów
2 ząbki czosnku, obrane
5-6 ml oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz czarny
Piersi kurczka z boczkiem
5 piersi kurczaka, umytych i wysuszonych
ok. 15 plasterków wędzonego, surowego boczku
niewielka ilość mielonego, czarnego pieprzu
250 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki
4-5 łyżek oliwy z oliwek
5-6 gałązek świeżego rozmarynu, umytego
niewielka ilość soli
niewielka ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku, obrane, pozbawione szczypiorku, pokrojone w cienkie półtalarki
2 czerwone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych i białej błony, pokrojone w cienkie paski
3-4 łyżki białego wina wytrawnego
500 g pomidorów kiściowych z gałązką, umytych, wysuszonych
szczypiorek świeży, umyty, posiekany
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 0min
Przygotuj
Jedno duże naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
Tapenada
Oliwki, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy aż do uzyskania konsystencji sosu.
Piersi kurczaka
Za pomocą noża nacinamy piersi kurczaka, robiąc kieszonkę. Kieszonki posypujemy odrobiną pieprzu i smarujemy od środka tapenadą. Następnie zamykamy je tak, żeby wewnętrzna część była posmarowana tapenadą. Zamknięte kieszonki doprawiamy odrobiną pieprzu z zewnątrz z obu stron.
2-3 nachodzące na siebie plasterki boczku układamy na desce, u dołu plasterków w poprzek układamy kieszonkę z kurczaka. Kieszonkę z kurczaka owijamy plastrami boczku. Tę samą czynność powtarzamy z każdą kieszonką i 2-3 plastrami boczku.
Naczynie żaroodporne polewamy dwoma łyżkami oliwy, następnie dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu. Na listkach rozmarynu układamy talarki ziemniaków, które doprawiamy solą i pieprzem. Na talarkach ziemniaków w równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka owinięte boczkiem i posypujemy czosnkiem.
Pokrojoną paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Mieszamy. Paprykę przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ziemniakami. Następnie zawartość naczynia polewamy 3-4 łyżkami białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Pomidory z gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Pomidory wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, w którym piecze się również kurczak.
Upieczonego kurczaka z ziemniakami i pomidory wyjmujemy z piekarnika. Pieczone pomidory przekładamy do naczynia z kurczakiem. Całość posypujemy szczyporkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation