Kuchnia

przetwory alko

Sałatka z cukinii na zimę.

Sałatka z cukinii na zimę jest delikatna i lekko pikantna, bardzo aromatyczna. Idealna do obiadów, omletów, kanapek lub grilla. Cukinia jest miękka, ale nadal chrupka, zalewa delikatna i pachnąca.

Co roku z cukinii robię masę przetworów, kiszę, marynuję, robię sałatki warzywne i dżemy. Jest bardzo uniwersalna, łatwo przejmuje smak dodanych dodatków, odpowiednio zaprawiona jest chrupka i delikatna.

Co roku w moim ogródku cukinia rośnie jak zwariowana, co roku obiecuję sobie, że za rok posadzę jej mniej, ale jak przychodzi wiosna zawsze się boję, że nie będzie chciała rosnąć i sadzę tyle co zawsze :)

Składniki
1,5 kg cukinii, najlepiej jeszcze młodych

2 czerwone cebule
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 łyżki gorczycy
1 łyżka czerwonego pieprzu
1/2 łyżki kolendry
8 łyżek cukru
150 ml octu winnego
3 płaskie łyżki soli
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
cukinia na zimę
Cukinię kroimy w 5 mm plastry, marchewkę kroimy w 2 mm talarki, czosnek i chili kroimy w drobną kostkę, z chili wyciągamy pestki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka.

Do miski wkładamy pokrojone warzywa, dodajemy sól, cukier i przyprawy. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.

sałatka z cukinii na zimę
Po tym czasie cukinie puszczą sok, którego nie wylewamy!, dodajemy ocet winny, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na godzinę.

Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy warzywa, dociskamy aby pozbyć się powietrza między plasterkami warzyw, każdy słoik zalewamy zalewą, która została po warzywach.

przetwory z cukinii
Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Jeśli używacie słoików typu twist, po wyciągnięciu należy je odwrócić do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation