Kuchnia

coś na ząb

Frittata

Skład:

- 6 dużych jajek
- 2 pomidory
- garść szpinaku typu baby
- 2-3 plasterki sera żółtego
- 2-3 plasterki szynki
- szczypiorek
- świeże zioła: listki bazyli / tymianku
- papryka chili do smaku
- sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.

3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.

Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,:

- podsmażone ziemniaki
- kawałki parówek np. ze śniadania
- zielony groszek
- kawałki bakłażana
- cukinia
- kawałki czerwonej lub białej cebuli
- kawałki porów
- brokuły
-czosnek
- papryka
- kukurydza z puszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation